mandag 29. november 2010

Pål Hermansen: Svalbard – Polarlandet

Pål Hermansens bok Svalbard – Polarlandet tar mål av seg til å gi en samlet framstilling av Svalbard i tekst og bilder. Bildene er sentrale. De er ikke bare illustrerende, her er også bilder som gir næring til fantasien, bilder som gir rom for assosiasjoner, tankespinn og drømmer.

Boken har mange flotte bilder, og teksten er grundig og god.

Her finner du mer Svalbard-litteratur du kan fordype deg i

De fleste av disse bøkene finner du på ditt lokale bibliotek eller hos bokhandlerne. Svalbard Museum i Longyearbyen har over 200 boktitler å velge blant når det gjelder polarlitteratur.

søndag 28. november 2010

Svalbards historie i årstall: 1671

Den tyske legen Friderich Martens (ofte skrevet Friedrich Martens) er med hvalfangeren "Jonas" av Hamburg og gjør observasjoner av klima, naturforhold og dyre- og planteliv på Svalbard.

Beskrivelsen utgis i 1675 i boken "Spitsbergische oder Groenlandische Reise Beschreibung", som er en klassiker i litteraturen om Svalbard. Boken koster nå nærmere 50.000 kroner, men finnes i en faksimileutgave til noen få hundrelapper.

Se www.zvab.com og "Svalbards historie i årstall" av Nils Petter Thuesen.

onsdag 24. november 2010

Magiske polarnetter på Svalbard

14. november starter tiden med Polarnatt på Svalbard, og den varer helt til 29. januar. Da er solen mer enn 6° under horisonten.

Les om Sven sine magiske Polarnetter på Svalbard i november her.

lørdag 20. november 2010

Hvor på kloden ligger Svalbard?



Barna i Polarflokken barnehage i Longyearbyen viser NRK hvor på kloden Svalbard ligger.

NRK var i Longyearbyen en hel uke og fulgte bl.a.Polarflokken barnehage på reinjakt og filmet TV-aksjonsmiddagen med salg av reinsodd og loddsalg til foreldre og venner. NRK var også rundt og filmet andre ting knyttet til TV-aksjonen.

fredag 19. november 2010

Feir jul og nyttår i Longyearbyen!


Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen gjentar suksessen og ønsker velkommen til juleåpent hotell. Glem stress og travle juleforberedelser og legg julefeiringen til Longyearbyen.

Ønsker du å feire jul- og nyttår på Svalbard kan Spitsbergen Travel friste med gode pakkepriser inkl. fly fra Tromsø eller Oslo.

Bestill på tlf. 79 02 34 50 eller e-post sales.longyearbyen@radissonblu.com

Fastboende i Longyearbyen kan leie rom til slekt og venner på julebesøk for kun kr 500,- per natt inkl. frokost. Rommene må bookes i resepsjonen mot fremvisning av alkoholkort.

På Svalbard kan du la julestemningen sige inn over deg mens du nyter den magiske polarnatten med julesnø, tindrende stjerner og dansende nordlys på en krystallklar polarhimmel. Garantert White Christmas!

Vi kan friste med spennende aktiviteter som snøscootersafari, beltevognsafari, nordlysaften og bysightseeing. For barna blir det egne aktivitetstilbud.

Program for jul og nyttår 2010 kan du lese her (pdf).

Treningshelg på Svalbard

I ettermiddag er det bare å ta fram gymdrakten, leggvarmerne og svettebåndet for da starter årets treningshelg i Svalbardhallen i regi av Polar Puls.

Det blir spinning, høy puls, Functional Moves, pilates, step, Fame!, og noen gleder seg aller mest til å få ristet og disset seg til latinamerikanske rytmer i Zumba-timen.

Eksakt program finnes på Svalbard Turn sin hjemmeside her.

onsdag 17. november 2010

Synnøve Haga: Svalbard – med røtter i permafrost

Med røtter i permafrost byr på Svalbard-opplevelser slik bare en mangeårig svalbardbeboer kan gjøre det. Gjennom poetiske tekster og storslåtte foto skildrer Synnøve Haga møter med isbjørn og uvær, det arktiske lyset, polarnatten og friluftslivet gjennom året.

Svalbard-litteratur å fordype seg i

De fleste av disse bøkene finner du på ditt lokale bibliotek eller hos bokhandlerne. Svalbard Museum  i Longyearbyen har over 200 boktitler å velge blant når det gjelder polarlitteratur.

tirsdag 16. november 2010

Om Svalbard på TV i kveld!

Bli med Ken og Hitomi fra Tokyo på nordlysjakt på Svalbard i kveld.
Sendingen er på NRK1 kl 19.45 "Ut i naturen".

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.7382722

mandag 15. november 2010

Forlandet nasjonalpark (Svalbard)

Forlandet nasjonalpark dekker hele den langstrakte øya Prins Karls Forland, og preges av en stor strandflate og en storslagen fjellrekke.

Nasjonalparken er kjerneområde for verdens nordligste bestand av steinkobbe, og har verdens nordligste hekkekoloni av lomvi.

Forlandet nasjonalpark dekker hele øya Prins Karls Forland samt havet rundt. Nasjonalparken ble opprettet i 1973, og har ramsarstatus (områder som er spesielt viktige for fugler).

Begrunnelsen som at Forlandet nasjonalpark ble opprettet, var at man ønsket å bevare et stort, sammenhengende og i det vesentligste urørt naturområde på land og i sjøen med intakte naturtyper, økosystemer, arter, naturlige økologiske prosesser, landskapselementer, kulturminner og kulturmiljøer som referanseområde for forskning og for opplevelse av Svalbards natur- og kulturarv, herunder sikre øyens karakteristisk alpine fjellrekke, en stor strandslette, velutviklete steinbreer og frostjordsformer, flere større og mindre fuglefjell, verdens nordligste steinkobbebestand, samt viktige kulturminner og kulturmiljøer fra hvalfangsttida, overvintringsfangst og mineralleting.

Opprettet: 01.06.1973
Landareal: 616 km2
Marint areal: 4031 km2
Totalt areal: 4647 km2


Kilder
Direktoratet for naturforvaltning
Stein P. Aasheim: "Norges nasjonalparker: Svalbard"
Wikipedia

Les mer om nasjonalparker på Svalbard

søndag 7. november 2010

Svalbards historie i årstall: 1545

Russiske forskere påstår at pomorene besøkte Svalbard i 1545, men dette er ikke blitt vitenskapelig bevist.

Se boken "Svalbards historie i årstall" (Nils Petter Thuesen) for flere historiske hendelser.

mandag 1. november 2010

Månedens bilde av isbjørn




Dette morsomme isbjørnbildet er tatt av R. van Meurs.

Les mer om isbjørn
Les mer om Svalbard

Kunstpause Svalbard

Kunstpause Svalbard er akkurat som navnet beskriver: en pause fra hverdag og rutiner
med konserter, kunstutstillinger, foredrag, fotoutstilling og god mat i hele Longyearbyen!

Kunstpause Svalbard arrangeres i midten av november  i samarbeid med lokale kunstnere, gallerier og verksteder.

Strålende vurdering av Spitsbergen Hotel



DinSide Reise har bodd på Spitsbergen Hotel og gitt hotellet 9 av 10 poeng! Les hele vurderingen av Spitsbergen Hotel her:
http://www.dinside.no/854633/sjekk-inn-spitsbergen-hotel