mandag 31. januar 2011

Rabalder kulturkafé



To kjekke karer (og en kvinne ved disken) som sørger for at du får god mat og drikke på Rabalder kulturkafé i Longyearbyens nye kulturhus. Snart åpner kulturhuset dørene for verdens nordligste jazzfestival, Polarjazz 2011. Årets artister under jazzfestivalen er Solveig Slettahjell, Halvdan Sivertsen, Hot Club de Norvège, Stian Carstensen, Cowabunga med Susanne Hansen, Beady Belle, PUST, Klezmofobia, MALMØ, Interactivo og Lyriaka.

Månedens isbjørnbilde fra Svalbard


Dette bildet av en isbjørn med unge ble tatt under et cruise med MV Polar Star sommeren 2010.
Har du noen gang vært på Svalbard og sett isbjørn?

Spitsbergen Expedition Cruise med MV Polar Star

søndag 30. januar 2011

Blått i blått



Mørket har begynt å trekke seg litt tilbake og landskapet bades i blått. Bildet viser innflygningen til Longyearbyen i dag 30. januar ca kl 14. Nå er det tre dager til Polarjazz i Longyearbyen. Skal du på noen av konsertene? (Bildet er tatt med et enkelt digitalt lommekamera.)

onsdag 26. januar 2011

Iglobygging på Svalbard



Spitsbergen Travel sin iglo er nå ferdigstilt og klar til bruk. Den er satt opp nederst på Tellbreen og skal brukes på Spitsbergen Travel sine scooterturer hele vinteren.

Denne igloen kan du oppleve om du blir med på Polarnattsafari med snøscooter.

Det ble brukt 5 arbeidsdager på å sette den opp. Iglooen har plass til ca 20-25 personer.

Velkommen inn!






tirsdag 25. januar 2011

Isen på Svalbard

Den store snakkisen i mange lunsjpauser i Longyearbyen er hvordan isforholdene er i fjordene på Svalbard.

Hvilke fjord er det trygt å ferdes med snøscooter, og hvor langt ut i fjorden kan man kjøre før det blir mindre trygt? Kan man kjøre på isen fra Longyearbyen rundt Revneset inn til Sassenfjorden og Billefjorden i år?

Hver ukedag kl. 15.00 oppdateres iskartet for Svalbardområdet og vi kan se hvor vi finner fast is og hvor det er åpen sjø. Blandt annet mildvær, vind og fullmåne er med på å påvirke forholdene kontinuerlig.

søndag 23. januar 2011

Nordre Isfjorden nasjonalpark


Nordre Isfjorden nasjonalpark ligger på den vestlige delen av Spitsbergen, langs fjorder og øyer på nordkysten av Isfjorden; og den omfatter Boheman fuglereservat ved vestmunningen av Nordfjorden.

Nasjonalparken ble opprettet i 2003 for å bevare et stort, sammenhengende og i det vesentligste urørt arktisk kyst- og fjordlandskap med intakte naturtyper, økosystemer, arter, naturlige økologiske prosesser, landskapselementer og kulturminner som referanseområde for naturforskning og for opplevelse av Svalbards natur- og kulturarv, herunder spesielt sikre store strandsletter med artsrik arktisk vegetasjon og våtmarksområder, grunne sjøarealer, hekkeområder for sjøfugl, et generelt rikt fugleliv, særegne kvartærgeologiske formasjoner, og spesielt fjellformasjonene Skansen og Alkhornet.

Nasjonalparken strekker seg fra St. Jonsfjorden (Forlandsundet) i vest til Dicksonfjorden i øst, over Oscar II Land, James I Land og den vestre fliken av Dickson Land. Den viktigste fjorden ligger midt i parken - Nordfjorden, som er en nordlig arm av Isfjorden og som innerst deler seg i Ekmanfjorden og Dicksonfjorden. Større isbreer er Eidembreen, Venernbreen, Nansenbreen, Borebreen, Wahlenbergbreen, Sveabreen, Sefstrømbreen og Holmströmbreen.

Nasjonalparken har store strandsletter hvor løsmasser i stor grad er marine avsetninger. Coraholmen og Flintholmen i Ekmanfjorden har helt spesielle landskap forårsaket av Sefströmbreen, sannsynligvis oppstått i 1896. Fjellformasjonene Skansen og Alkhornet (616 m.o.h på sørpynten av Oscar II Land ved utløpet av Isfjorden) er karakteristiske landformer med betydelige fuglefjell.

Les mer om nasjonalparker på Svalbard


Kilder
Direktoratet for naturforvaltning
Stein P. Aasheim: "Norges nasjonalparker: Svalbard"
Wikipedia

onsdag 19. januar 2011

4-dagers scooterturer i hvitt Svalbard-landskap



I mars, april og mai kan du oppleve Svalbard på sitt beste: En fire dagers scootertur over breer og fjordis, milevis fra andre mennesker. Det er dagslys hele døgnet, og vi blir små i Svalbards enorme hvite landskap. Er været bra, går turen til østkysten, og har vi flaks, kan vi se isbjørn vandre i skruisen.

Les mer om vintersafarien på Spitsbergen Travels hjemmeside
Å dra på lange turer i det kritthvite vinterlandet er en berusende opplevelse. Opplev friheten ved å suse over en av de utallige enorme hvite isbreene!

Gjennomføring av lange scooterturer på Svalbard krever stor kunnskap om scootere, utstyr, navigering og feltliv på Svalbard vinterstid. Våre turledere sørger for at turen blir gjennomført på en trygg og god måte, og de ordner med bensin, olje, proviant og nødvendig sikkerhetsutstyr som må være med.

Avganger i 2011:
13.03-18.03
20.03-25.03
27.03-01.04
03.04-08.04
10.04-15.04
24.04-29.04
01.05-06.05

Turen krever deltakere som tåler røffe forhold og som har normalt god fysikk (bør ikke ha rygg-/nakkeproblemer). Du må være forberedt på at været kan skifte fort, og at det kan være ganske tøft med vind og kulde. Vi kjører 7-9 timer hver dag, og den første dagen på tur vil kjennes godt i rygg og armer. Etter hvert slapper man mer av og kroppen tilpasser seg kjøringen.

Du trenger ikke å ha kjørt snøscooter før og vil få full opplæring. Selv om alle snøscooterne er beregnet for to personer, anbefaler vi alle å kjøre en scooter hver. Det er slitsomt i lengden både å være passasjer samt å kjøre med passasjer. Scooterklærne holder deg varm selv under meget ekstreme forhold.

For å kjøre snøscooter kreves det sertifikat for bil, motorsykkel eller snøscooter. Vegtrafikkloven gjelder over hele Svalbard.

Les mer om vintersafarien på Spitsbergen Travels hjemmeside

tirsdag 18. januar 2011

Longyearbyen barnehage studerer reinsdyrlår


Longyearbyen barnehage har også vært på reinjakt. Her studerer barna reinsdyrlåret etter partering.

mandag 17. januar 2011

Kjell Fjørtoft: Menn av is og kulde

Menn av is og kulde er ei beretning fra første halvdel av 1900-tallet. Den forteller om hvordan fattigdom og arbeidsledighet i Norge driver menn og kvinner til å overvintre på Svalbard og sette livet på spill. Boka handler også om naturen og om hvordan Svalbard ble norsk, storpolitikk og Norges forhold til Russland.

En oversikt over Svalbard-litteratur finner du på www.spitsbergentravel.no

De fleste av disse bøkene finner du på ditt lokale bibliotek eller hos bokhandlerne. Svalbard Museum i Longyearbyen har over 200 boktitler å velge blant når det gjelder polarlitteratur.

mandag 10. januar 2011

Polarflokken barnehage dyrker tomater



Fint i vinduskarmen! Polarflokken barnehage i Longyearbyen dyrker tomater.

lørdag 8. januar 2011

Kortreist selkjøtt



Ved middagsbordet - gryterett av kortreist selkjøtt.  Tommy Sandal jaktet storkobbe i Isfjorden i sommer, og leverte mange kilo ytrefilet til barnehagene og skolen. Nam!

fredag 7. januar 2011

Svalbards historie i årstall: 1824-25

1824-25: Åtte norske overvintrere på Bjørnøya dreper 750 hvalross.

Se boken "Svalbards historie i årstall" (Nils Petter Thuesen) for "alt" som har skjedd på Svalbard fra tidenes morgen til i dag.

mandag 3. januar 2011

Se her, dette er en agurk



Tidlig lærdom på Svalbard: "Se her, du skjønner, dette er en agurk. Den har vokst seg stor her i vinduskarmen, og nå kan vi spise den!"

Barna i Longyearbyen lærer om kortreist mat.

søndag 2. januar 2011

Nordenskiöld Land nasjonalpark

Nordenskiöld Land nasjonalpark ligger i alpine og delvis bredekte fjellområder rundt lavlandene Reindalen og Nordenskiöldkysten på Spitsbergen.

Nasjonalparken ble opprettet i 2003, for å bevare et storslått, sammenhengende og i det vesentligste urørt arktisk dal- og kystlandskap med intakte naturtyper, økosystemer, arter, naturlige økologiske prosesser, landskapselementer, kulturminner som referanseområde for naturforskning og for opplevelse av Svalbards natur- og kulturarv.

Nordvest for parken ligger det lille Kapp Linné fuglereservat helt ytterst i Isfjorden, og i Sassendalen 15 km nord for nordenden av parken starter Sassen-Bünsow Land nasjonalpark.

Les mer om nasjonalparker på Svalbard


Kilder
Direktoratet for naturforvaltning
Stein P. Aasheim: "Norges nasjonalparker: Svalbard"
Wikipedia

lørdag 1. januar 2011

Månedens bilde av isbjørn



Dette fantastiske bildet av to isbjørner er tatt av R. van Meurs. Klikk på bildet for en større versjon!

Les mer om isbjørn
Les mer om Svalbard