torsdag 28. april 2011

Trollheimen Sommerskiekspedisjon

Ukens presentasjon er av Trollheimen Sommerskiekspedisjon, et skieventyr i et av Spitsbergens mest spektakulære brelandskap mellom Isfjorden og Kongsfjorden!

Halvannen dag etter ankomst blir vi transportert med båt fra Longyearbyen til Ymerbukta. Deretter starter eventyret. Hva det blir bestemmer været og deltakerne, men Kongsvegen og Trollheimen er konkrete eventyrlige opplevelser.

Utstyret har vi med oss i ryggsekker og i pulker. Nettene tilbringer vi i vintertelt satt opp på breen. Guidene har god og lang erfaring fra denne typen turer på Svalbard.

Varighet: 9 dager
Avgang: 2. og 9. juni.

Les mer om Trollheimen Sommerskiekspedisjon på Spitsbergentravel.no

fredag 22. april 2011

Spitsbergen Gruve 7 hundeslede-ekspedisjon

Ukens ekspedisjon er Spitsbergen Gruve 7 hundeslede-ekspedisjon. Fjellet over Gruve 7, gruven som forsyner Longyearbyen med energi, kalles Gruve 7-fjellet. Og her, med utsikt over Adventdalen, slår vi leir. Turen gir deg to dager med hundekjøring og en magisk natt i telt. Utendørs under midnattssolen.

Én natt i telt gir en forsmak på hva en virkelig ekspedisjon i Arktis kan innebære. Med et hundespann på seks blir du trukket gjennom et betagende landskap av snø, is og hvite, glitrende fjell og daler. Det eneste som bryter stillheten, er lyden av poter, pust og meier mot snø. Turen begynner ut Adventdalen, går opp Breinosafjellet, og langs et vakkert platå med utsikt over Bolterdalen. Når vi slår leir, sikrer vi stedet med snublebluss mot isbjørn. Hundene er perfekte bjørnevarslere.

Varighet: 2 dager
Sesongen starter 25. mai og går frem til føret opphører.
2 avganger i uka, onsdag og fredag

Les mer om Spitsbergen Gruve 7 hundeslede-ekspedisjon

onsdag 20. april 2011

Logo av is utenfor Polarhotellet




Denne islogoen utenfor Radisson Blu Polar Hotel ble laget da en gruppe fra AXA kom til Svalbard for et par uker siden. Det er turproduksjonsavdelingen som tar på seg oppdrag med å skjære ut firmalogoer i snø og is.

Gruppeturer, kurs og konferanser på Svalbard kan du lese mer om her




søndag 17. april 2011

Spitsbergen Trollheimen Hundeslede

Denne uken presenterer vi 4- eller 7-dagersekspedisjonen Spitsbergen Trollheimen Hundeslede. Mørke fjell, hvite breer. Nordvest for Longyearbyen ligger Trollheimen, fjellheimen der eventyret bokstavelig talt får utspille seg. Ekspedisjonen starter med båtskyss over Isfjorden til Borebukta. Her slår vi leir – og drar på dagsturer med campen som utgangspunkt.

Er du med på en syv dagers tur blir det annerledes. Da pakker vi med oss alt, tar oss dypere inn i fjellheimen og slår ny leir hver kveld. Mat, telt og utstyr har vi med oss i sleden. I løpet av ekspedisjonen får du oppleve et fantastisk landskap med mektige breer og alpine fjelltopper, og for hver dag som går vokser kontakten mellom deg og hundene. Trofast lyder de ditt minste signal for ’stopp’ og ’fremad’. Det er en fantastisk måte å oppleve Arktis på: Milevis med hvite sletter. Øredøvende stillhet. Det eneste du hører er lyden av poter og meier mot snø.

Avganger 7 dagers tur
25.05-31.05
01.06-07.06
08.06-14.06

Avganger 4 dagers tur
30.05-02.06
06.06-09.06 

Les mer om Spitsbergen Trollheimen Hundeslede på Spitsbergentravel.no

torsdag 14. april 2011

Snøscootersafari til Pyramiden

På lørdag var en gruppe på scootertur til Pyramiden – det forlatte russiske gruvesamfunnet som ligger i Mimerbukta i Billefjorden. En av turens høydepunkter er den flotte brefronten til Nordenskiöldbreen, og på veien passeres to av Isfjordens mange armer, Tempelfjorden og Billefjorden.

I Pyramiden blir det servert lunsj og det er guiding blant de forlatte bygningene. Det er også tid for å handle suvenirer, og de russiske Babushka-dukkene er populære.

Spitsbergen Travel tilbyr snøscootersafari til Pyramiden for grupper.


Nordenskiöldbreens mektige brefront i Adolfbukta i Billefjorden.

Lunsj på hotellet i Pyramiden.

Suvenirer til salgs. Hva med en Babushka-dukke? 

Spennende og påkostet arkitektur inne i bygningene.

Trehusbygninger er flott utsmykket. På skiltet står det "65 år Arcticugol Spitsbergen".

Lenin troner øverst i Pyramiden foran idrettshallen.

onsdag 13. april 2011

Hurtigruten har inngått ny avtale med staten


Hurtigrutens nye avtale med staten sikrer fortsatt daglige avganger på norskekysten.

Staten ved Samferdselsdepartementet og Hurtigruten ASA har inngått en ny avtale for drift av Kystruten Bergen-Kirkenes for perioden 2012 - 2019. Hovedpunktene i avtalen er som følger:

  • Avtalen sikrer daglige avganger fra samtlige eksisterende 34 havner hele året
  • Oppstart er 1. januar 2012, og avtalen gjelder for en periode på åtte år fra oppstart. Staten har rett til å forlenge avtalen med ett år etter endt avtaleperiode
  • Avtalen har en totalramme på 5.120 millioner kroner (i 2011-kroneverdi), som gir en snittkompensasjon for statens kjøp av tjenester på 640 millioner kroner pr år. Til sammenligning utgjorde statens kompensasjon 377 millioner kroner i 2010
  • Utbetalingene har en profil med størst utbetaling i år 2012 med 700 millioner kroner og med en gradvis nedtrapping til 580 millioner kroner i 2019 (alle tall i 2011-kroneverdi). Kompensasjonsbeløpet vil i sin helhet bli prisjustert hvert år.

Spitsbergen Travel AS er Svalbards eldste og største reiselivsbedrift og turoperatør, med forretningskontor i Longyearbyen. Konsernet er heleid av Hurtigruten ASA. Virksomheten omfatter et bredt spekter av turopplegg på Svalbard, fra dagsaktiviteter til lengre turer, sommer og vinter (cruise og båtturer, fotturer, skiturer, camper, snøscooterturer, hundesledeturer, fly, rom etc.). For møter, kurs, konferanser og opplevelsesturer til Svalbard skreddersyr selskapet totalarrangementer.

- Staten har valgt et godt og omfattende tilbud til kystbefolkningen og distriktene, med seilinger hver dag til 34 havner. Den nye avtalen med staten gir oss den trygghet og langsiktighet vi trenger for å kunne levere et kvalitetsprodukt. 25.000 havneanløp i året sier noe om dimensjonen på det Hurtigruten leverer, sier styreleder Trygve Hegnar.

- Vi er godt fornøyd med at det har vært mulig å få en godtgjørelse som reflekterer kostnaden og risikoen ved den tjenesten som leveres. Avtalen gir den forutsigbarhet som kysten fortjener og Hurtigruten trenger, sier administrerende direktør Olav Fjell.

Partene har etter inngitt anbud i november 2010 forhandlet innenfor rammene av de opprinnelige tilbudsvilkårene.  Et sentralt punkt i forhandlingene har vært reguleringen ved bortfall av produksjon. Det er enighet om at:

  • Ruteavvik på grunn av været ikke gir trekk i godtgjørelsen
  • Ruteavvik på grunn av tekniske forhold gir trekk i godtgjørelse, men ikke konvensjonalbøter
  • Selskapet gis anledning til å ta ut skip til sammen 22 dager til festivaler og lignende uten trekk i godtgjørelse

Disse presiseringene i forhold til de opprinnelige formuleringene i anbudsgrunnlaget reduserte risikoen for Hurtigruten slik at det var mulig å bli enige om en lavere godtgjørelse enn det anbudet som Hurtigruten opprinnelig leverte.

mandag 11. april 2011

Spitsbergen Østkysten Hundeslede i mai


Bli med på en femdagerstur med hundslede til østkysten av Spitsbergen. Det er deg og hundespannet ditt, i en enorm og kritthvit ørken. Samspillet mellom hund og hundefører er krevende, men givende, og i løpet av tiden dere har sammen vil nære bånd knyttes.

I løpet av turen tilbringer vi fem netter i telt, i tillegg til tre netter i Longyearbyen.

Avganger
01.05 - 08.05
08.05 - 15.05
15.05 - 22.05

Les mer om ekspedisjonen Spitsbergen Østkysten Hundeslede på Spitsbergentravel.no

fredag 8. april 2011

Video fra Svalbard i mars



I denne videoen får du se hvordan ett besøk på Svalbard kan arte seg i mars.

Denne gjengen er på Svalbard i fem dager og vi får vi blant annet se fine bilder fra Longyearbyen med besøk på Svalbard Museum, Snøscootersafari til Barentsburg og fra hundesledesafari.  De fikk også oppleve Nybyen og Spitsbergen Gjestehus i fantastisk nordlys.

torsdag 7. april 2011

Svalbards historie i årstall: 1780

Den legendariske russiske pomoren Ermin Staroskin besøker Spitsbergen for første gang. Staroskin dør og begraves i 1826 på Kapp Staroskin, en odde mellom Grønfjorden og Isfjorden. Starosking overvintret 39 ganger på Svalbard.

Se boken "Svalbards historie i årstall" (Nils Petter Thuesen) for "alt" som har skjedd på Svalbard fra tidenes morgen til i dag.

onsdag 6. april 2011

Spitsbergen på langs - transportoppdrag

Nå er det høytid for ekspedisjoner på Svalbard. Det er lange lyse dager og alle døgnets timer kan benyttes. Noen velger å prøve seg på Spitsbergen på langs - en ca 600 km lang ekspedisjonen fra Verlegenhuken i nord på Spitsbergen til Sørkapp. Rundt 4 uker er vanlig å beregne på en slik ekspedisjon.

På mandag ble fire personer fraktet nordpå av Spitsbergen Travel i fantastisk vær. Seks scootere ble benyttet til den lange transporten som tok 10 timer fra Longyearbyen til Verlegenhuken. En overnatting måtte til før transport-teamet fra Spitsbergen Travel kom tilbake til byen tirsdag ettermiddag.



Overgangshytta: Middagen nytes  på vei nordover.

Juling: Reparasjoner må til da sledene får prøvd seg på lange transportoppdrag.

Perfekte forhold: Strålende vær, vindstille, sol fra klar himmel og -12°.
 
Hadet: Dagens siste solstråler ved Polheim i Mosselbukta.


Fin middag: Praktisk og godt med vakumpakket middag fra Brasseri Nansen.


Benstrekk: En middagshvil i Petuniabukta.








































Drømmer du om å være med på en ekspedisjon på Svalbard?
Les mer her om ekspedisjonene Spitsbergen Travel arrangerer med ski, hund og snøscooter.


Planlegger du en ekspedisjon på Svalbard?
Les mer her om transport.

Spitsbergen Newton Skiekspedisjon

Ukens bloggpresentasjon er av Spitsbergen Newton Skiekspedisjon, en 15 dagers tur til Svalbards høyeste fjell.

Senvinteren på Svalbard er noe av det vakreste du kan forestille deg. I april og mai er både klima og føre på sitt beste for en lengre skiekspedisjon. Den 15 dager lange turen går gjennom mektige fjell- og brelandskap i områder som sjelden besøkes av andre.

Avgang: 24.04 - 08.05.2011

Les mer om Spitsbergen Newton Skiekspedisjon på Spitsbergentravel.no

søndag 3. april 2011

Månedens bilde av isbjørn



Dette isbjørnbildet vant Hurtigrutens fotokonkurranse 2010 for september og er tatt av Andrea Hermle. Bildet er tatt i Birgerbukta på nordsiden av Spitsbergen.

Les mer om isbjørn
Les mer om Svalbard

lørdag 2. april 2011

Svalbards historie i årstall: 1864

Den svenske polarforskeren Nils Adolf Erik Nordenskiöld leder sin første ekspedisjon til sørlige deler av Svalbard og Bjørnøya.

Se boken "Svalbards historie i årstall" (Nils Petter Thuesen) for "alt" som har skjedd på Svalbard fra tidenes morgen til i dag.

fredag 1. april 2011

Viktig informasjon om flyreise til Svalbard


Foto: Nina Bailey


Fra februar 2011 må alle passasjerer som reiser til/fra Longyearbyen fremvise gyldig ID-kort/pass ved avreise. Barn som reiser alene uten ID må bekreftes av foreldre eller vakt ved innsjekk/gate.

Gyldig identifikasjon:
  • Pass
  • Bankkort med bilde – gjelder kun for norske statsborgere
  • Sertifikat – gjelder kun for norske statsborgere
  • Studentkort – gjelder kun for norske statsborgere
  • Nasjonalt ID-kort med navn, bilde og fødselsdato

Avreise Oslo:
Fly fra Oslo via Tromsø til Longyearbyen har avreise på innenlands gate.
Direkte fly Oslo-Longyearbyen har avgang fra internasjonal gate i Oslo etter passering av Schengen passkontroll.

Ankomst Oslo:
Innenlands ankomst for fly fra Longyearbyen via Tromsø til Oslo.
Internasjonal ankomst for direktefly fra Longyearbyen til Oslo.

Informasjon on flyreise til/fra Svalbard finnes også på våre websider her.

Opplysningene her hentet fra flyselskapet SAS og Justis- og politidepartementets hjemmesider, og Spitsbergen Travel er ikke ansvarlig om ovenstående opplysninger ikke stemmer.

Vi tilbyr pakker som inkluderer både fly og overnatting hele året. Se våre pakketilbud til Svalbard.