torsdag 31. mai 2012

Våre guider: Heiko Kuehr


Heiko Kuehr kommer fra Rostock i Tyskland. Han har utdannelse fra det tyske militæret, men fant fort ut at det var naturen og friluftslivet han ville bruke tiden sin på. Heiko kom første gang til Svalbard i 2002, da som fotturguide.

Han begynte sin karriere i Spitsbergen Travel i 2004, og har siden jobbet innen de fleste produktkategorier. Heiko er en dyktig fotograf og benytter enhver anledning til å fange den vakre svalbardnaturen i kameralinsa. I dag er Heiko en av våre mest erfarne ekspedisjonsledere på våre ekspedisjonscruise sommerstid.

Om vinteren finner du Heiko på snøscooteren. Heiko ble autorisert svalbardguide i 2007.



Se flere av Heikos bilder på hans hjemmeside: www.heikokuehr.com

Les om flere av våre guider her

onsdag 16. mai 2012

Våre guider: Karolina Karas

Karolina Karas har hatt mange ulike jobber i Longyearbyen, men er aller mest glad i å guide. Hun har jobbet som hundesledeguide i fire år, og gikk etter hvert også over til skuterguiding. Karolina er stolt eier av åtte flotte sledehunder, som hun bruker all fritid på. Så på fridagene ser du henne garantert bak hundespannet! Karolina er autorisert svalbardguide, og har også jobbet på ekspedisjonscruiseskip i sommersesongen.

Les om flere av våre guider her

søndag 13. mai 2012

Elling Carlsens opptegnelser 13. mai 1873

13. mai 1873
I morges Kl. 2 skjødt jeg en Bjørn. Da jeg satt inde i min Lugar og var beskjeftiget med istandsættelse af min Garderobe, hørte jeg et gjennemtrengende Nødråb fra den Vagthavende. I det han spadserede langs Styrbords Side ble han overrasket af Bamsen, som satte lige mod ham. Siden han manglet Våben, greb han sin Hue og slyngede den i Øinene på Bjørnen. Han sprang opp på Dækket og skræk om Hjelp. Jeg ilede opp på Dækket, og så Manden stå lamslået af Skræk. Han var således ude af Stand til at forklare hvad som hadde skjedd. Jeg antog at det var en Bjørn. Jeg greb et gevær som hang på Mesanmasten og sprang først om styrbord, men der var ingen Bjørn at se. Deretter løb jeg over til Bagbord, hvor den stod ved Hundeteltet, ca 16 Fods Afstand fra Skibet. Jeg løb imod den på 8 Skridts Afstand, men den ble dog stående rolig. Et Øieblik efter faldt den for en velrettede Kugle i Brystet. Bjørnen blev strax flået, men den var så mager, at den var ganske fri for Spæk.
(Elling Carlsen: Optegnelser fra den østerrikske - ungarske polarekspedition 1872-1874. Kan kjøpes på Svalbard Museum.)

onsdag 9. mai 2012

Newton Skiekspedisjon April/Mai 2012

Newton skiekspedisjon ble kjørt ut onsdag 25 april 2012. Mye vind og dårlig sikt gjorde at første leir ble etablert sør for Ferrierfjellet på Nordenskiøldbreen. Her ble vi liggende værfast i ett døgn hvor vinden raste og ristet i leiren vår.

Fredag morgen hadde det løyet betraktelig og vi stakk av gårde i 9 tiden om morgenen.

Godt å være i gang. Etter fire dager med flott vær på Lomonosovfonna, Sentralisen og Keplerbreen ser vi endelig Newton toppen.

Vi er oppe i 24 tiden for å sjekke været. Newton er innhyllet i skyer og det er lett snødrev ute. Det ser ut til å spøke for toppstøtet i morgen. Vi begynner å innstille oss på at vi ikke får topp forhold. Men slik kan det fort bli her oppe – men været endrer seg også fort.

Kl 0500 er vi oppe igjen for å sjekke været på nytt. Morrasolen skinner på Newton toppen og det er helt stille. Raskt startes MSRene opp og frokosten er snart på kok. Kl 7 forlater vi leiren under Astronomfjellet i kanten mellom Keplerbren og Kvitbreen.

I et nydelig vær med krystallklar kald arktisk luft glir vi over Kvitbreen kun akkompagnert av lyden fra knirkende ski og staver. Det er god stemning og alle vet at i dag har vi gode muligheter for flott utsikt fra Svalbards høyeste topp, Newton toppen 1713 moh.

I vest ser vi lavtrykket som ligger å stanger men som blir effektivt holdt tilbake av den kalde lufta fra øst. Vi skjønner at dette vil trekke over etter hvert men håper det holder til vi har vært oppe.

Kl 11 står vi glade og fornøyde på toppen i klarvær og stille. Nordover ser vi Atomfjella med Perriertoppen. Øst mot Barentsøya og Hinlopenstredet. I vest ruller lavtrykket inn og vi må starte på nedturen. Brigitte og Philippe fra Frankrike koser seg nedover fjellsidene med knallføre. John fra Australia har bratt læringskurve på ski og nedkjøringen blir litt i heftigste laget. Richard fra Sveits kunne godt tenkt seg Randonee skia sine men suser nedover så godt det lar seg gjøre på smørefrie ski, mens Jonny fra Sverige innfører begrepet ”Nikon time” og fanger inn de stadige skiftningene i lyset her oppe. Stein Ove passer køen på gode gamle Åsnes ski med rottefella og lærsko. Vi feiret toppen med en liten norsk akevitt, noe som hjalp godt på svingferdighetene hos oss alle!


Nå er vi på vei over Lomonosovfonna i komplett blindsikt. En slags svevende drømmeaktig opplevelse. Det eneste vi ser er oss selv i alt det hvite. Fonna er stor og dagen går. I kveld skal vi ligge i leir i Luxorpasset og i morgen prøver vi oss på Tarantellen. Kanondager!

Vi kom alle opp på Tarantellen på torsdag 3 mai og satte kursen tilbake mot sivilisasjonen dagen etter. Ned Ragnarbreen og over en vårvåt sjøis på Billefjorden mot Brucebyen før vi ble hentet av Turproduksjon lørdag med Polarcirkelbåt ved Kapp Ekholm i Billefjorden.

Med hilsen Stein Simenstad
Glad og fornøyd turleder