søndag 29. august 2010

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen

På verdens nordligste fullservice hotell bor du i hjertet av Longyearbyen. Fra ditt restaurantbord i Brasseri Nansen kan du nyte panoramautsikten mot det majestetiske Hiorthfjellet akkompagnert av spennende arktiske retter og et godt utvalg viner.

Hotellet har 95 rom, hvorav 42 standard rom, 25 superior rom, 28 firesengs-leiligheter og 1 suite. Alle værelser er godt utstyrt med bad, tv, telefon og minibar. Våre superiorrom ligger i annen etasje og har garantert utsikt mot Hiortfjellet eller Isfjorden.

Leilighetene har en liten kjøkkenavdeling, 1 soverom med køyeseng, dobbel sovesofa i stuen, bad m/dusj og toalett, samt TV og telefon. Leilighetene ligger i et tilbygg til hotellet, og det er ca. 30 meter å gå imellom.

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen

mandag 23. august 2010

Svalbard uten plastposer?

Reiselivsleder Unni Myklevoll leder prosjektet for et plastposefritt Svalbard. Hun arbeider for at Svalbard skal gå over til jutebager i stedet for plastposer. Til Svalbardposten sier hun:

– Før utgangen av året håper vi å ha miljøvennlige jutebager for salg ved Svalbardporten.

Hun tror posene vil være et bra første steg på veien mot et Svalbard fri for plastposer. Så langt har arbeidsgruppen fått med seg Svalbardbutikken på prosjektet, men Myklevoll sier hun ønsker mer engasjement fra andre firma i byen.

fredag 20. august 2010

Isgrotte innerst i Longyeardalen

Den spennende utflukten til en isgrotte innerst i Longyeardalen egner seg ikke for personer som lider av klaustrofobi selv om vi stort sett beveger oss i luftige smeltevannskanaler.

Fra Longyearbyen reiser vi opp på Longyearbreen med beltevogn. Vel oppe på breen innerst i Longyeardalen tar vi oss inn i en isgrotte. Med hodelykt går vi innover smeltevannskanalen under isbreen. Vi beundrer fascinerende formasjoner av is og stein. Dette er en opplevelse som tar pusten fra de fleste!

Spitsbergen Travel stiller med alt utstyr og erfarne guider. Du stiller med eventyrlyst, uteklær og solide fjellsko/vintersko. Sikkerheten er godt ivaretatt, og breen beveger seg ikke.

Turen varer ca. 3 timer. Les mer im utflukten til isgrotte på Spitsbergentravel.no

Isbjørnavtalen

Isbjørnen ble fredet da den internasjonale avtalen om isbjørn (Isbjørnavtalen) av 1973 ble undertegnet. Avtalen ble ratifisert av Norge i 1975. Den forbyr fangst av isbjørn i de fem arktiske statene Canada, Danmark (for Grønland), Norge, Sovjetunionen (nå Russland) og USA.

Det har alltid vært forutsatt en adgang til nødvergefelling av isbjørn, og de aktuelle bestemmelser er blitt endret flere ganger siden 1973.

Les mer om isbjørn

Vil du jobbe som guide på Svalbard?

Kan du tenke deg til å jobbe som guide hos oss i Spitsbergen Travel?

Dyktige guider med turerfaring
Vi legger stor vekt på å ha dyktige guider med turerfaring, og som er glade i å jobbe med mennesker. Vi tilbyr spennende arbeidsmuligheter i et unikt, arktisk miljø.

Gode kunnskaper og ferdigheter innenfor friluftsliv er en selvfølge for alle søkere. Våpenerfaring og gode engelskkunnskaper er også viktige kriterier for deg som søker.

Ut over dette er kriteriene sesongavhengige.

For vintersøkere er det en stor fordel med snøscootererfaring.

På sommeren søker vi personer som i tillegg til å snakke norsk og engelsk, behersker tysk, fransk og/eller italiensk, flytende. Gode språkkunnskaper er viktig for oss, men alle våre guider trenger ikke å beherske alle språk.

For spørsmål, ta gjerne kontakt med guideansvarlig Sveinung Toppe, tlf. 79 02 61 92 (man-fre, kl. 08-16),
e-post: sveinung.toppe@spitsbergentravel.no.

Søknadsfrister
Vinter: 1. oktober
Sommer: 1. desember

torsdag 19. august 2010

Spitsbergen Hotel

Med moderne komfort i historiske omgivelser tilbyr Spitsbergen Hotel en særegen Svalbard-opplevelse. Her bor du på Haugen, med flott utsikt over Longyearbyen, opp mot Larsbreen og Longyearbreen.

Hotellet ble oppført i 1947, men er både utvidet og modernisert i de senere år.

Hotellet ble i sin tid bygd som messe for funksjonærene i Store Norske Spitsbergen Kulkompani, og var også selskapets offisielle representasjonssted. Både interiørmessig og arkitektonisk var det Longyearbyens flotteste bygg. Det er lagt mye arbeid i å ta vare på den spesielle historien, og det er vel verdt å ta en kulturhistorisk vandring i korridorer og fellesarealer. Her finner du historiske fotografier, gamle kart og avisutklipp.

Spitsbergen Hotel

tirsdag 17. august 2010

Isbjørn og sikkerhet på Svalbard

Isbjørnen angriper vanligvis ikke mennesker, men den kan være livsfarlig. Bjørnen kan dukke opp over alt, og enhver som ferdes utenfor bosettingene på Svalbard bør ha med egnet skytevåpen og kunne bruke det.

Les mer om isbjørn og sikkerhet på Svalbard

Thor Bjørn Arlov og Per Kyrre Reymert: Svalbard - en ferd i fortidens farvann

I det som kalles Europas siste villmark har mennesker etterlatt seg en rekke spor etter fire hundre års virksomhet. Kulturminnene kan være mer eller mindre synlige i terrenget, men i hvilken grad preger de landskapet? Thor Bjørn Arlov og Per Kyrre Reymert reiste med båt langs Spitsbergens vestkyst på leting etter kulturlandskapet, og forteller i denne boken med tekst og bilder om det de fant.

Litteratur om Svalbard

De fleste av disse bøkene finner du på ditt lokale bibliotek eller hos bokhandlerne. Svalbard Museum i Longyearbyen har over 200 boktitler å velge blant når det gjelder polarlitteratur.

mandag 16. august 2010

Spennende øglefunn

Årets øgleutgravinger på Svalbard i regi av Jørn Hurum & co kan bli en vitenskapelig sensasjon, melder Dagbladets nettugave. Deltakerne har i år gravd ut to ufullstendige fiskeøglefossiler fra dyr som har vært 4-6 meter lange. Den ene av dem er et uvanlig funn.

- Denne fiskeøglen ser ikke normal ut. Skjelettet er det rareste og mest spennende jeg noensinne har funnet av typen, sier virveldyrpaleontolog Jørn Hurum til Dagbladet.



Spitsbergen Travel arrangerer turer til utgravingsstedet hver dag i perioden 4.-14. august 2010. Les mer om dagsturen I øglenes fotspor her. På turen får du se hvordan utgravingene foregår, og få høre Jørn Hurum & co fortelle om arbeidet de gjør. Etter at utgravingene er ferdige for i år, vil det fortsatt være mulig å være med på turer til området, på vår Isfjordsafari med fossiljakt.


Foto: Kjell Ove Storvik

søndag 15. august 2010

Svalbard - akkurat som Mars


Svalbard likner på Mars - derfor bruker forskere forholdene på Svalbard til å utvikle instrumenter som skal til Mars, forteller Dagbladet. Svalbard er visstnok det eneste stedet på jorden hvor man har funnet tilsvarende karbonater som i den kontroversielle Mars-meteoritten ALH84001.

Ekspedisjonen AMASE ble for første gang arrangert i 2003 og er nå i gang med årets utgave - ledet av den norske forskeren Hans Amundsen. Ekspedisjonen består av 34 personer fra NASA og ESA, og skal holde til i Ny-Ålesund. Her skal de, ifølge Dagbladet, utvikle neste generasjons instrumenter som skal til Mars.

- Grunnen til at vi drar hit er at geologien på Svalbard er helt unik og likner veldig på Mars, sier Hans E.F. Amundsen ved Earth and Planetary Exploration Services til Dagbladet.

tirsdag 10. august 2010

Mye blest om øgleutgravingene


På nettsiden Forskning.no kan du lese en oppdatert blogg om øgleutgravingene på Svalbard, som Spitsbergen Travel er en av sponsorene for. Bloggen finner du her.






NASA skal følge deler av årets utgravinger, og NRK lager en dokumenter i serien "Schrødinger spesial", som kommer på tv i oktober 2010.






National Geographic Channel holder også på med en dokumentar om de unike utgravingene. Deres totimers program vil ha verdenspremiere i april 2011.
Alle foto: Kjell Ove Storvik

mandag 9. august 2010

Følg øgleutgravingene live!


Jørn Hurum og teamet Øglegraverne har flere spennende utgravinger på Svalbard bak seg. I år reiser fjorten norske øglegravere fra Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo tilbake til foten av Janusfjellet på Svalbard. De er på jakt etter levninger av forhistoriske sjøskapninger fra Juratiden. Du kan du følge dem live på nett, via denne linken.



Spitsbergen Travel arrangerer turer til utgravingsstedet hver dag i perioden 4.-14. august 2010. Les mer om dagsturen I øglenes fotspor her. På turen får du se hvordan utgravingene foregår, og få høre Jørn Hurum & co fortelle om arbeidet de gjør. Etter at utgravingene er ferdige for i år, vil det fortsatt være mulig å være med på turer til området, på vår Isfjordsafari med fossiljakt.


Du kan også følge utgravingene på Twitter, her.



Alle foto: Kjell Ove Storvik

lørdag 7. august 2010

Thor Bjørn Arlov: Svalbards historie

Thor Bjørn Arlovs bok "Svalbards historie" er en populærvitenskapelig framstilling av øygruppas historie fra oppdagelsen i 1596 og fram til våre dager. Boka legger vekt på å vise de lange linjene og sammenhengene i Svalbards historie, og er delt inn i tematiske kapitler som omhandler alt fra fangst og fiske til politiske forhold.

Mer Svalbard-litteratur

De fleste av disse bøkene finner du på ditt lokale bibliotek eller hos bokhandlerne. Svalbard Museum  i Longyearbyen har over 200 boktitler å velge blant når det gjelder polarlitteratur.

tirsdag 3. august 2010

Snøscooterturer på Svalbard




Forhåndsbestilling
Forhåndsbestilling er nødvendig da dette er vår mest populære aktivitet vinterstid. Det kreves førerkort for bil eller motorsykkel for å kjøre snøscooter, husk også at det skal følge deg på scooterturen. Før avreise blir det gitt innføring i kjøring av snøscooter.

Inkludert
Inkludert i alle organiserte scooterturer er: briefing, snøscooter, drivstoff, scooterdress, scooterstøvler, yttervotter, hjelm, ansiktsmaske eller finlandshette, kjørebriller, måltider i forhold til den enkelte tur, forsikring og turleder med snøscooter, våpen og sikkerhetsslede.

Anbefalinger
Vi anbefaler at du ifører deg varmt ullundertøy, varm ytterbukse og solid ullgenser under scooterdressen. Vi anbefaler også at våre gjester har med ekstra klær i ryggsekken. F.eks. ekstra genser, lue og votter.

Eventuelle endringer
Av hensyn til deltakernes sikkerhet forbeholder vi oss retten til å endre på ruten i forhold til vær og føre. Dette vil ikke ha innvirkning på turens pris. Deltakerne forplikter seg til å følge turleders anvisninger og instrukser. Turleder tar ikke passasjerer.

Barn
Barn over 10 år kan delta på turene som passasjer.

Alkoholforbud
Kjøring under påvirkning av alkohol vil selvsagt ikke bli akseptert.

Opplevelser på Svalbard

søndag 1. august 2010

Månedens bilde av isbjørn



Månedens bilde av isbjørn på Svalbard er tatt av Jørn Henriksen, som har følgende tittel på engelsk: Operations Manager Explorer Cruise at Hurtigruten.. Henriksen var prosjektleder for Hurtigrutens klimareise til Svalbard 2010.

Dette bildet er en av mine personlige favoritter på grunn av skjønnheten i linjene.

Les mer om isbjørn
Les mer om Svalbard