mandag 27. juni 2011

Topptur på Svalbard – Trollsteinen (849 moh)

På torsdag var sesongens første organiserte fottur opp til Trollsteinen i regi av Spitsbergen Travel. Gjestene kunne kose seg med fantastisk vær. Det ligger enda en del snø, men på bar mark dukker det opp nydelige og fargerike blomster.

Trollsteinen badet i sol på torsdag.Denne kombinerte fot- og breturen starter i Nybyen øverst i Longyeardalen, fortsetter over Larsbreen, og opp på det karakteristiske fjellet Trollsteinen 849 moh. De delene av isbreene som krysses er ”snille”, så det er derfor ikke nødvendig å gå i taulag. Siste del av turen mot toppen går langs en herlig rygg hvor utsikten er formidabel. Landskapet er berusende majestetisk, og perspektivet fra toppen er garantert verdt alt slitet på veien opp. Etter lunsj er det retur til Nybyen via Longyearbreen.


Turen går i vakkert bre- og morenelandskap (foto: Ragnar Hartvig).
Nydelig utsikt over Longyeardalen, Adventfjorden, Adventfjellet og Hiortfjellet (foto: Ragnar Hartvig).

Turen går til dels i bratt og ulendt terreng, og er relativt krevende. Man bør være i alminnelig god form for å delta, og det er en fordel om man er vant til turer i fjellet. Fjellsko er nødvendig, og gamasjer kan være en fordel ettersom det ofte kan være både snø og sørpe på breen.

Toppen inngår som en av de 12 turmålene i “Topptrimmen” i regi av Svalbard Turn, så på ryggen mot toppen finner du en postkasse med en bok du kan skrive inn navnet ditt.

Trollsteinen er et yndet turmål både på ski og til fots. I februar er suget stort etter å se sola igjen for mange fastboende, og da er det fantastisk å gå opp på Trollsteinen og møte sola. Etterlengtede stråler kommer ned i Longyearbyen offisielt første gang 8.mars.
Trollsteinen bærer navnet sitt med rette (Foto: Kyrre Sommerstad).


En av årets første solstråler treffer Trollsteinen.
Nydelig utsikt fra Trollsteinen i polarlys.Les mer om fotturen til Trollsteinen her.


Se oversikt over alle sommerutflukter her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar