tirsdag 28. desember 2010

Nye regler fra 1. februar 2011 for kontroll med reisende mellom Svalbard og fastlandet

Fra 1. februar 2011 skal det foretas inn- og utreisekontroll av alle som reiser mellom Svalbard og det norske fastlandet.

Inntil nasjonalt ID-kort innføres i Norge, kan norske statsborgere legitimere seg med førerkort utstedt etter 1998, bankkort eller Forsvarsdepartementets Identitetskort

Hittil har utlendingsforskriften kun åpnet for innreisekontroll av utlendinger som kommer fra Svalbard. Etter Schengenregelverket skal det foretas kontroll av alle som passerer en Schengen yttergrense. Siden Svalbard ikke er en del av Schengenområdet, må det foretas kontroll av alle som reiser mellom Svalbard og det norske fastlandet. Endringene innebærer at det fra 1. februar 2011 skal foretas både inn- og utreisekontroll, og at denne kontrollen skal omfatte både nordmenn og utlendinger (dvs. både personer som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen og tredjelandsborgere).

Pass eller nasjonalt ID-kort vil tilfredsstille Schengen-regelverkets krav til identitetskontroll.

Da nasjonalt ID-kort per i dag ikke er tilgjengelig i Norge, og det ikke er ønskelig å innføre passplikt for norske borgere ved reiser innen riket, er det vedtatt en overgangsordning som innebærer at nordmenn kan legitimere seg med førerkort utstedt etter 1998, bankkort eller Forsvarsdepartementets Identitetskort. Overgangsordningen vil gjelde frem til nasjonalt ID-kort innføres i Norge. Dokumentene må være utstedt i Norge og minst inneholde navn, bilde og fødselsdato. Personer under 18 år vil i mange tilfeller ikke kunne få utstedt disse dokumentene. Norske barn vil derfor kunne identifiseres av en voksen som følger barnet til flyet eller som reiser sammen med barnet.

Etter at nasjonalt ID-kort er innført, vil imidlertid også nordmenn (herunder barn) måtte legitimere seg med pass eller nasjonalt ID-kort.

mandag 27. desember 2010

Torbjørn Torkildsen (red.): Svalbard - vårt nordligste Norge

"Svalbard - vårt nordligste Norge" gir en innføring i Svalbards historie, natur og dyreliv, samtidig som den redegjør for øyrikets betydning i dag. Har litteraturliste og stikkordregister.

Mer Svalbard-litteratur finner du på www.spitsbergentravel.no

De fleste av disse bøkene finner du på ditt lokale bibliotek eller hos bokhandlerne. Svalbard Museum  i Longyearbyen har over 200 boktitler å velge blant når det gjelder polarlitteratur.

torsdag 23. desember 2010

Fredete blomster



Blomstene vi finner er fredet, og barna lærer at de ikke kan plukkes. Men vi kan verne om dem med et lite "gjerde".

Kjell Berg: Alt Vel… - fangst og eventyr i isen

Dette er beretningen om jakt på ære og berømmelse og nye erobringer i polarhistoriens mest intense periode. Boka gir et innblikk i det eventyrlige slitet på Ishavet, der drømmer og håp gikk hånd i hånd med forlis og tragedier. I polarhistorien er drømmer og håp forenet med dramatikk og undergang, og glimt fra denne delen av nasjonens historie presenteres i denne boken.

Litteratur om Svalbard

Skulptur av en isbjørn i snø



Som en del av juletradisjonen til Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen blir det lagd en skulptur av en isbjørn i snø ved inngangen til hotellet. Produksjonssjef Tore og tidligere guideansvarlig Martin har funnet frem motorsag og annet verktøy når de utformer isbjørnen i størrelse 1:1.

I dag, lillejulaften, blir den opplyst og vil stå og ønske alle velkommen helt frem til sola kommer tilbake.

mandag 20. desember 2010

Måneformørkelse på Svalbard

Nå er vi vitne til en total måneformørkelse. Og dette på selveste vintersolverv, den mørkeste dagen i året.

Måneformørkelse inntreffer når Sola, Jorda og Månen er på linje i verdensrommet og Månen ligger helt eller delvis i skyggen til Jorda. (himmelkalenderen.com)

Mer informasjon se her.

God jul og et riktig godt nytt år!

Vi som jobber i Spitsbergen Travel ønsker dere alle god jul og et riktig godt nytt år! Takk til alle som har besøkt oss eller skal besøke oss på Svalbard.

fredag 17. desember 2010

Stein P. Aasheim: Svalbard - Fangstfamilien på 79°

Fire mennesker – to foreldre og to barn - ett år i en fangsthytte 25 kvadratmeter stor, på 79 grader nord. En fortelling om en familes kår og muligheter når man bare har hverandre, en liten hytte og en lite gjestmild natur nord på Svalbard. Ingen vet hva de går til. Ett år, fra sommer til sommer, gjennom midnattssol, mørketid, polarnatta og til lyset igjen, går beretningen.

Svalbard-litteratur på www.spitsbergentravel.no

torsdag 16. desember 2010

Agurker i vinduskarmen i Longyearbyen



Agurker i vinduskarmen. Kortreist og selvdyrket i Polarflokken barnehage i Longyearbyen på Spitsbergen.

Vindfull morgen i Longyearbyen


I morges ulte det rundt husveggene. Snøen fokket seg fint over vinduene. Her behøves ikke snøspray på boks for å lage julestemning!

Lurer du på hvor mye det blåser i Longyearbyen? Det kan du finne ut på websidene til UNIS som har målingsstasjon på Gruvefjellet ved Longyearbyen. Vi kan konstantere at vi hadde på det meste 18 m/s kl. 06.00 i dag. Se her for temperatur- og vindmåling siste døgn.

onsdag 15. desember 2010

Annerledes julefeiring på Svalbard

I en liten fangsthytte på Austfjordneset feiret Nils Aga og kona Tordis julaften i 2007.
Les mer om hvordan de opplevde julaften som fangstmenn her.

onsdag 8. desember 2010

Polarflokken barnehage utforsker blomsten polarflokk



Vakre blomster i veikanten! Dette er den intenst blå blomsten polarflokk (Polemonium boreale, en plante i fjellflokkfamilien)., som barnehagen har fått sitt navn fra. Dufter de mon tro?

Laks fra Isfjorden (kortreist mat)



Hobbyfisker Frank Jakobsen leverte flott laks fra Isfjorden til barnehagene i høst. Stor lykke! Barna fikk lære om fisken, og det ble noen deilige middager!
 
Som dere ser, kortreist mat er ingen umulighet selv på Svalbard.
 
Formål med prosjektet "Kortreist mat":
  • Bli bevisst hvor maten vi spiser til hverdags kommer fra
  • Undersøke hvilke alternativer som finnes og hva de koster
  • Bli bevisst hvordan vi kan hjelpe til med å opprettholde det norske kulturlandskapet gjennom hva vi spiser
Transport av mat er forbundet med utslipp av fossilt brensel. Jo kortere maten vi spiser ”reiser” jo mindre forurensning vil den gi i gjennom transport. Men det betyr ikke alltid at produktet som er produsert i nærheten er mer miljøvennlig, selv om transporten har vært kort. Et annet aspekt ved å kjøpe lokalprodusert mat er at dette bidrar til å støtte lokale krefter og opprettholde det norske kulturlandskapet.

Utstoppet isbjørn


Isbjørnen i utstillingen på Svalbard Museum. Foto: Halvor Rønning

Gjengitt med tillatelse fra www.svalbardmuseum.no

tirsdag 7. desember 2010

Kjell-Reidar Hovelsrud: Svalbard - Et eventyrlig polarliv

I denne boka tar svalbardveteranen Kjell-Reidar Hovelsrud oss med til ødemarken og deler sine mest spesielle historier gjennom 30 år. Her er vakre naturskildringer, dyrehistorier, glimt fra Svalbards historie, kampen mellom den lille mann og maktapparatet og filosofiske betraktninger - boken har stor spennvidde. Hovelsrud forteller om sine spennende opplevelser, og humoren er aldri langt unna. Boken er illustrert med forfatterens private bilder.

Mer Svalbard-litteratur finner du på www.spitsbergentravel.no

søndag 5. desember 2010

Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark

Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark omfatter Moffen, Albert I Land og Haakon VII Land. 

Nasjonalparken ble opprettet i 1973 og inneholder blant annet varme kilder og vulkanrester i Bockfjorden.

Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark ble opprettet fordi man ønsket å bevare et stort, sammenhengende og i det vesentligste urørt naturområde på land og i sjøen med intakte naturtyper, økosystemer, arter, naturlige økologiske prosesser, landskapselementer, kulturminner og kulturmiljøer som referanseområde for forskning og for opplevelse av Svalbards natur- og kulturarv.

Les mer om nasjonalparker på Svalbard
Svalbards nasjonalparker



Kilder
Direktoratet for naturforvaltning
Stein P. Aasheim: "Norges nasjonalparker: Svalbard"
Wikipedia

torsdag 2. desember 2010

Ing.G.Paulsen AS inviterer store og små til offisiell åpning av nyoppusset butikk

Ing.G.Paulsen AS i Longyearbyen inviterer store og små til den offisielle åpningen av vår nyoppussede butikk lørdag 4. desember kl. 11-14. Ta gjerne turen innom og benytt muligheten til gode tilbud. Yamaha 2011-modeller selges 5000,- under ordinærpris kun denne dagen.

Svalbards historie i årstall: 1635 (skjørbuk)

Nederlandske overvintringsforøk i Smeerenburg opphører da nederlendere som etterlates for å overvintre i Smeerenburg dør av skjørbuk. Mangelsykdommen skjørbuk rammet ofte sjøfolk, siden disse levde på ensidig kost i flere måneder.

Skjørbuk forårsakes av mangel på vitamin C (l-askorbinsyre). Sykdommen viser seg ved blødninger, oppsvulmet og blodig tannkjøtt, dårlig appetitt, vekttap og tretthet og utvikles etter 4-7 måneder med ensidig kost.

Skjørbuk oppstod stadig hyppigere blant sjøfolk fra 1500-tallet og utover som en følge av lange sjøreiser og ensidig kosthold om bord. Ikke før den skotske marinelegen James Lind gjennomførte et kontrollert eksperiment ombord på HMS Salisbury i 1747, fikk man en effektiv kur. Lind viste at pasienter som fikk sitroner ble friske på få dager. Eksperimentet er beskrevet i boken A Treatise of the Scurvey (1753). I 1795 ble limejuice innført som en del av den daglige kost i Royal Navy. 

Sykdommen var vanlig i Norge tidligere, men den økende bruken av potet i kostholdet mot slutten av 1700-tallet løste problemet.

Skjørbuk var et betydelig problem på mange arktiske og antarktiske ekspedisjoner.

Kilder: Wikipedia og "Svalbards historie i årstall" (Nils Petter Thuesen).

onsdag 1. desember 2010

Månedens bilde av isbjørn



Elg i solnedgang er her byttet ut med isbjørn i solnedgang. Er isbjørnen her i ferd med å forelske seg i sitt eget speilbildet, som Narkissos i den greske myten? Narkissos var i gresk mytologi en vakker unggutt som nymfen Ekko forelsket seg i. Han gjengjeldte ikke hennes kjærlighet og ble derfor straffet av gudene til å bli forelsket i sitt eget speilbilde. Da han bøyde seg over en kilde for å slukke tørsten ble han så forelsket og paralysert av sitt eget speilbilde at han falt i vannet og druknet. Denne myten har gitt navn til sinnslidelsen narsissisme.

Les mer om isbjørn
Les mer om Svalbard