torsdag 2. desember 2010

Svalbards historie i årstall: 1635 (skjørbuk)

Nederlandske overvintringsforøk i Smeerenburg opphører da nederlendere som etterlates for å overvintre i Smeerenburg dør av skjørbuk. Mangelsykdommen skjørbuk rammet ofte sjøfolk, siden disse levde på ensidig kost i flere måneder.

Skjørbuk forårsakes av mangel på vitamin C (l-askorbinsyre). Sykdommen viser seg ved blødninger, oppsvulmet og blodig tannkjøtt, dårlig appetitt, vekttap og tretthet og utvikles etter 4-7 måneder med ensidig kost.

Skjørbuk oppstod stadig hyppigere blant sjøfolk fra 1500-tallet og utover som en følge av lange sjøreiser og ensidig kosthold om bord. Ikke før den skotske marinelegen James Lind gjennomførte et kontrollert eksperiment ombord på HMS Salisbury i 1747, fikk man en effektiv kur. Lind viste at pasienter som fikk sitroner ble friske på få dager. Eksperimentet er beskrevet i boken A Treatise of the Scurvey (1753). I 1795 ble limejuice innført som en del av den daglige kost i Royal Navy. 

Sykdommen var vanlig i Norge tidligere, men den økende bruken av potet i kostholdet mot slutten av 1700-tallet løste problemet.

Skjørbuk var et betydelig problem på mange arktiske og antarktiske ekspedisjoner.

Kilder: Wikipedia og "Svalbards historie i årstall" (Nils Petter Thuesen).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar